Heli Mäkelä puhui MLL Konalan perhekahvilassa vanhemmuuden voimavaroista

22.3.2017


MLL Konalan perhekahvilassa vieraili 22.3 Heli Mäkelä Kasvuntaiasta. Heli puhui kahvilassa vanhemmuuden voimavaroista, lapsen uhmasta ja kiukkukohtauksista.

Vanhemmuuteen sisältyy haasteellisia tilanteita ja pieniä ja isompia vastoinkäymisiä. Arki voi olla puuduttavaa ja vanhemman omat tarpeet unohtua arjen kiireissä. Vanhemman oma jaksaminen: oma aika, uni ja parisuhde on perusta lapsen hyvinvoinnille ja kasvulle. Omaa hyvinvointia voi tukea arjessa pienillä keinoilla. Toiselle hetki kahvikupin ääressä omassa rauhassa riittää, toinen arvostaa unta. Toisaalla osallistuminen esimerkiksi mindfullness kurssille tai rauhoittavien hengitysharjoitusten tekeminen tukee omaa jaksamista. Yhtä oikeaa keinoa ei ole, jokainen vanhempi on yksilö.

Tunnekasvatus on tärkeä osa vanhemmuutta. Tunnekasvatuksen avulla lapsi oppii tunnistamaan erilaisia tunteita ja vähitellen hallitsemaan niitä. Vanhemman on tärkeää sanoittaa lapsen kokemia tunteita, rauhallisesti ja lapsen tasoisesti. Uhmakohtauksissa on tärkeää, että vanhempi pysyy rauhallisena ja suhtautuu tilanteeseen ja lapseen myötätuntoisesti ja empaattisesti.