29 äitiä saa äitienpäivänä kunniamerkin

1.5.2016

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö antaa 29 äidille Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Äidit saavat kunniamerkit äitienpäiväjuhlassa Säätytalolla Helsingissä.

Äitienpäivänä 8. toukokuuta 29:lle kasvattajana ansioituneelle äidille luovutetaan Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali. Äidit omaisineen osallistuvat Säätytalolla pidettävään äitienpäiväjuhlan, jonka järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliitto yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. 

 

Tunnustuksen saavat äidit ovat eläneet hyvin erilaiset elämät. Omien lasten lisäksi heidän perheissään on kasvanut sijaislapsia ja adoptiolapsia. He ovat työskennelleet tai työskentelevät hyvin erilaisissa ammateissa, mutta kaikkia mitalin saavia äitejä yhdistää aktiivisuus paikallisissa järjestöissä ja yhdistyksissä oman työuran ohella. Vanhin äideistä on elänyt jo sodan aikana, nuorin on syntynyt 1970-luvulla. Äidit asuvat eri puolilla Suomea Inarista Helsinkiin, Pohjanmaalta itärajalle. Yksi äideistä on maahanmuuttaja.  

 

Tunnustus työstä kasvattajana

 

Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein voidaan antaa äidille, joka on ansioitunut lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, kantanut yhteisvastuuta sekä tukenut perhe-elämää ja vanhemmuutta. Kunniamerkkejä myönnetään eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimineille ja toimiville äideille. Lisäksi huomioidaan eri vähemmistöryhmien kuten romanien ja saamelaisten edustajia. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Biologisten äitien lisäksi myös adoptioäitejä ja sijaisäitejä voidaan ehdottaa palkittaviksi. Ehdokkaiden alaikäraja on 40 vuotta.

 

Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä omat lapset voivat ehdottaa palkittavia äitejä aluehallintovirastoille. Aluehallintovirastojen esityksen perusteella sosiaali- ja terveysministeriö esittää vuosittain kunniamerkin saajia ritarikunnille. Ritarikuntien hallitus antoi ensimmäisen kerran äideille kunniamerkkejä vuonna 1946. 

 

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kunnioittavat juhlaa läsnäolollaan.  Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esittää juhlassa valtiovallan tervehdyksen. Juhlapuheen pitää Mannerheimin Lastensuojeluliiton puheenjohtaja Linnea Karlsson.  

 

Valtakunnallinen äitienpäiväjuhla, su 8.5. klo 11.30–13.00, Säätytalo, Snellmaninkatu 9–11, Helsinki.

 

Juhlaa seuraamaan tulevia toimittajia ja kuvaajia pyydetään ilmoittautumaan tiedottaja Eveliina Kutilalle perjantaihin 6.5. klo 15 mennessä, p. 075 324 5580 tai eveliina.kutila@mll.fi.

 

Lehdistön toivotaan saapuvan paikalle hyvissä ajoin. Säätytalolla on oltava paikalla viimeistään klo 11.30.

 

Palkittavien äitien elämäntarinat yhteystietoineen ovat liitteenä. 

 

Lisätietoja: 

  • Suunnittelija Virpi Markkanen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 440, 040 824 1419
  • Tiedottaja Eveliina Kutila, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 580, 040 580 2393